Z květáku vyplave všechen hmyz a housenky, když ho na 15 minut ponoříte do slané vody.
Aby zůstal květák při vaření nádherně bílí, přidejte do vody trochu citrónové šťávy nebo lžíci mléka. Přidání pár kapek citronové šťávy také omezí zápach linoucí se domácností.
Květák se vaří nepřikrytý, aby mohly uniknout ostře páchnoucí látky.
Anela1954
Květák opláchnu, košťál naříznu a košťálem nahoru vložím do hlubokého talíře a do mikrovlnky. Poklopím a nastavím 20 minut(podle velikosti hlavy a výkonu mikrovlnky). Za tu dobu mám květák připravený k obalování, nerozpadá se, není nasáklý vodou a nejspíš má i víc prospěšných látek než kdybych ho louhovala.
havranznursie@gmail.com
Finta funguje i při zavařování třešní, do kbelíku s třešněma přidáte sůl, nebo ocet a červy krásně vyplavou, je jasné, že pak musí dojít k řádnému oplachu, ale koukaly by jste co jich tam je.