35 dkg smrkových výhonků (výhonky se sbírají do poloviny května) spařte v 1 litru převařené vody a nechejte 2 dny louhovat.
Pak přeceďte a přidejte 1,35 kg cukru. Vařte, až roztok zhnědne a zhoustne.
Hned horké to nalévejtee do sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů, nechte vychladnout. Z jedné dávky jsou dvě sklenice.
Vařte 5 minut v 1 litru vody 10g čerstvého strouhaného zázvoru. Poté ho přes cedník vymačkejte. Do vzniklého čaje přidejte šťávu z jednoho citrónu a oslaďte. Pijte horké.
Křen nastrouhejte najemno a smíchejte ho s medem v poměru - 2 lžíce křenu se lžící medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku. Chvíli po konzumaci pocítíte, že se vám “spouští rýma”, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.
Nakrájejte 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvětě do nádoby a prosypávejte cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjte a nechte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijete do skleničky. Sirup podávejte při kašli několikrát denně po lžičkách.
br>